top of page

Modernizacija starega mestnega jedra Loke - v posmeh lastnim predpisom

Pred kratkim smo se veselili vpisa Loškega pasijona očeta Lovrenca Marušiča oz. patra Romualda na seznam Unesko nesnovne svetovne dediščine.

Skupni cilj naj bi bil, da se tudi Škofja Loka, kot najlepše ohranjeno slovensko srednjeveško mestno jedro vpiše na seznam snovne Unesco svetovne dediščine. Loka ustreza vpisu po vsaj šestih od desetih pogojev (uradno zadostuje že en pogoj).

Skupni cilj naj bi bil tudi vzdržni turizem, ki bi v Loko pripeljal predvsem turiste, ki jih zanima zgodovina oz lepo ohranjeno staro mesto ter okoliška neokrnjena narava. Zgodovinskega turizma je vedno več. V skupnem že več od 10%.

Žal se z novotarijami, kot je nova monopoli/sarkofag hiša na Cankarjevem trgu ali urejanje tlakov in ulične opreme zelo hitro oddaljujemo od vpisa Škofja Loke v seznam snovne Unesco svetovne dediščine.

Namesto, da bi spoštovali veljavni »ODLOK O RAZGLASITVI STAREGA MESTNEGA JEDRA ŠKOFJE LOKE ZA KULTURNI SPOMENIK…«, ki ga ima občina Škofja Loka celo na lastnih spletnih straneh, delamo ravno nasprotno. Mimogrede, z odgovornostjo in spoštovanjem prava imamo nasploh kot družba velikanske težave. Odlok je z novimi posegi praktično v celoti kršen. Spodaj 5. člen odloka, samo za primer tlakov in ulične opreme.

Pisci odloka so se dobro zavedali kaj pomenijo zgodovinske vrednote in jih zato tudi zavarovali. Kot vidite točka 3. člena 5. specifično prepoveduje spreminjanje starih tlakov in opreme prostora. Na to opozarjam že nekaj časa, kjer le morem, ustno, preko mailov, na prireditvah ali v lokalnih glasilih. Učinka v praksi pa praktično ni.

Če pogledamo samo tlakovanje. Dobili smo »tepih« tlakovanje strojno rezanih bosanskih granitnih kock temne barve. Na prvi pogled se laiku zdi stanje boljše od prejšnjega starega asfalta. Pa vendarle. Pod tem starim asfaltom so se in se še skrivajo biseri starega tlakovanje, ponekod celo srednjeveškega.

Poglejmo nekaj fotografij, ki prikazujejo stanje pred asfaltno preplastitvijo. Povsod boste opazili mulde/zbirne kanale za deževnico in ostalo tlakovanje iz kamnitničana in mačjih glav. Torej lokalnih materialov.

Ker sem se bal, zdaj vidim, da upravičeno, da bo večina tega starega tlakovanja uničena z modernim tlakom, sem na to večino odgovornih opozarjal že leta 2012. Žal brezuspešno.

Pa še ulično opremo. Škofja Loka je znana po tem, da je imela prvo električno razsvetljavo na Kranjskem že pred več kot 120 leti. Ta razsvetljava pa je imela tudi svojo unikatno luč. Namesto, da bi obnovili to razsvetljavo in jo predstavili kot izjemno tehnično dediščino, Loka dobiva nove, kockaste luči, ki bi prej spadale v moderni nakupovalni center nekje v predmestju, kot pa v staro mestno jedro. Stare kroparske luči pa krasijo blokovsko naselje Novi svet. Res narobe svet.

Unikatna Loška luč iz leta 1894

Zaključek

Sprašujem se ali odgovornim strokovnjakom in oblastnikom, ki se ukvarjajo s Škofjo Loko, ob vseh obiskih Tabora in drugih starih mest v tujini in doma ni jasno, da delajo narobe. Ne verjamem.

Mar je kratkoročni finančni interes res več vreden od naše dediščine in vašega in našega ugleda?

Danes se zgražamo zaradi porušitvi stare prafarne 1000 let stare cerkve sv. Jurija v Stari Loki, pa zaradi porušenju srednjega stolpa na gradu. Ampak to se je zgodilo v drugi polovici 19. stoletja, ko je bilo varstvo kulturne dediščine še v povojih. Vi pa uničujete kulturno dediščino v 21. stoletju, navkljub predpisu, ki ga javno izobešate na svoji spletni strani, navkljub upravičenim kritikam nas, ki se zavedamo, da nas bodo zanamci sodili po tem, kar jim bomo oz. jim ne bomo zapustili in nas to žalosti.

Naveličal sem se kričati, da je cesar nag. To je menda zdaj že jasno. Zgrožen sem nad brezsramnostjo te nagote. Prav zaradi tega smo se podobno misleči zbrali v neformalni pobudi "VAL - Varujmo Loko". Odločili smo se, da s strokovnimi članki in predavanji ljudem predstavimo kaj je prav in kaj narobe.

Veliko glasov podpore smo že dobili. Vabimo vse, ki mislite podobno, in vam ni vseeno, kaj se dogaja z Loko, da nam to sporočite (mail/spletna stran). Veseli bomo vaših odzivov. Morda lahko le tako preprečimo uničevanje 1000 letnega mesta.

bottom of page